2021-03-29 15:59:20• hírek • Bede Emőke / Agerpres

4 ezrelék alatt a fertőzöttségi ráta Szatmárnémetiben és Nagykárolyban is

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal közzétette az ezer lakosra számított fertőzöttségi arányok friss listáját. Ennek tanúsága szerint kilenc közigazgatási egységet, köztük Szatmárnémetit és Nagykárolyt érinti a 3 ezreléket meghaladó ráta esetén életbe lépő vörös forgatókönyv, viszont olyan község is van a megyénkben, ahol a 7 ezreléket is megugrotta már a mutató.

Az alábbi táblázat értelmében Remetemező és Szamosborhíd községekben az ezer főre vetített ráta meghaladta a 4 ezreléket, Szaniszlón pedig már 7,5 ezrelékes értékről számolnak be a hatóságok. Mindez már csak olyan tekintetben is különösen fontos, hogy a vasárnap életbe lépett szigorításokat a közigazgatási egységekben jegyzett incidencia alapján kell gyakorlatba ületetni.

Az egyik intézkedés értelmében azokon a településeken, amelyeken a 14 nap során jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et, pénteken, szombaton és vasárnap a kijárási tilalom 20 órától lép érvénybe, az üzletek pedig 18 óráig tarthatnak nyitva. A szigorításon akkor enyhítenek, ha a fertőzöttségi ráta 3,5 ezrelék alá csökken.


Amennyiben egy településen 7,5 ezrelék fölé nő a fertőzöttségi arány, hétköznapokon is 20 órától érvényes a lakhelyelhagyási tilalom és az üzletek korai zárása. Ez esetben akkor enyhítenek a korlátozáson, ha 7 ezrelék alá csökken a ráta.


Kivételes esetekben - például munkaügyi vagy egészségügyi okokból, a településen való átutazás esetén, haláleset bekövetkeztekor - a kijárási tilalom időszakában is el lehet hagyni a lakhelyet, ezt azonban a hatóságok kérésére meg kell indokolni egy előzőleg megírt nyilatkozattal.


Azokon a településeken, amelyeken a 14 nap alatt jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 4-et, fel kell függeszteni a fitnesztermek tevékenységét is. Az edzőtermek akkor nyithatnak ki ismét, amikor az incidencia 3,5 ezrelék alá esik. Az intézkedés kizárólag a fitnesztermekre érvényes, a hivatásos sportolók által használt sporttermekre nem. Nem érvényes a korai bezárásra vonatkozó intézkedés a gyógyszertárakra, benzinkutakra, a házhoz szállító cégekre és a kilencnél több férőhelyes járműveket használó szállítási vállalatok dolgozói esetében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: